L’esdeveniment, organitzat per FuseNet (European Fusion Education Network), va reunir uns 300 professors de ciència i física d’onze sessions locals en deu països europeus diferents.
La sessió local en català la van organitzar el grup de fusió del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Fusion for Energy (F4E) i la Fundació b_TEC Campus Diagonal-Besòs, sota el paraigua del projecte FusionCAT.
L’objectiu d’aquest seminari web era presentar la fusió al professorat de secundària i proporcionar-los les eines i el coneixement que necessiten per introduir-la a les aules. Els professors i professores de secundària són els primers ambaixadors de les ciències que els estudiants es troben a la vida i poden tenir un impacte molt significatiu en les seves vocacions si ofereixen models a seguir entusiastes i amb passió per la ciència. Així mateix, per assegurar el futur de la fusió, cal una força de treball qualificada i diversa en aquest camp, per la qual cosa és important animar els i les joves a formar part de la comunitat d’enginyeria i investigació de la fusió.
La sessió local de Barcelona va estar moderada per Grisha Domakowski, de b_TEC Campus Diagonal-Besòs. Va començar amb una introducció general a la fusió a càrrec de Ferran Albajar, de F4E. A continuació, Dani Gallart, del BSC, va presentar un nou material d’aula desenvolupat per FuseNET amb la col·laboració de FusionCAT, orientat tant als alumnes com als tutors. Aquest material didàctic permet impartir l’assignatura d’introducció a la fusió i està format per un manual per al professorat, un llibre per a l’alumnat i exercicis. El mòdul 1 es pot descarregar a l’adreça següent: https://fusioncat.es/ca/educational-resources/
Després de les sessions locals, tots els participants es van reunir en una sessió conjunta europea on es va presentar el vídeo The Easiest Thing Nature Does – An Introduction to Fusion Energy (https://www.youtube.com/watch?v=E5aWnDVD-Uo). En aquest nou vídeo d’introducció a la fusió, investigadors d’arreu del món expliquen la complexitat de la física. Després, els participants van poder viure i veure sessions en directe de dos experiments de fusió reals a Europa: l’ITER a Cadarache, França i el Wendelstein 7-X a Greifswald, Alemanya.
Aquesta tercera edició del European Fusion Teacher Day va representar una gran oportunitat per al professorat d’arreu d’Europa d’obtenir coneixements de primera mà sobre un dels temes científics més actuals, directament dels millors experts europeus en l’àmbit. L’esdeveniment va rebre comentaris molt positius per part dels professors i professores, que van agrair l’oportunitat d’assistir-hi.