El projecte de fusió nuclear més emblemàtic del món és l’International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Aquest equipament es troba a Cadarache, a sud de França, i compta amb la col·laboració de 35 països per construir el Tokamak més gran de món, un dispositiu de fusió magnètica dissenyat per demostrar la viabilitat de la fusió com a font d’energia a gran escala i lliure d’emissions de carboni, basant-se en el mateix principi pel qual el sol i les estrelles generen la seva energia. Aquest projecte experimental és de crucial importància per a l’avanç de la fusió nuclear i per preparar el camí per a les centrals comercials de fusió.

ITER serà el primer dispositiu de fusió que aconseguirà un guany net d’energia –és a dir, es produeix més energia que l’absorbida pel funcionament del sistema-, així com el primer dispositiu que mantindrà la fusió durant períodes llargs de temps. També serà el primer en posar a prova les tecnologies integrades, materials i física necessaris per a la producció comercial de l’electricitat de fusió.

Des de l’inici de la seva construcció l’any 2007, les empreses catalanes i espanyoles han participat molt activament en el desenvolupament de l’ITER. Actualment ocupen la tercera posició en el rànquing de contractació a Europa amb uns 340 contractes guanyats per valor de 1.200 milions d’euros, segons les dades de el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). Els àmbits tecnològics on participen aquestes empreses són molt diversos, des de la pròpia construcció, enginyeria, sistemes d’escalfament del plasma, antenes, diagnòstic i instrumentació, etc.

 

Vista àrea de la construcció de l'ITER

Vista àrea de la construcció de l’ITER

 

Per apropar la indústria al projecte i per donar a conèixer les oportunitats de negoci hi ha diverses possibilitats. El mateix FusionCAT ha establert una comunitat de fusió activa a Catalunya que involucri les principals institucions de recerca, universitats i socis industrials que treballen de forma conjunta per desenvolupar competències industrials. A més, s’estableix l’ajut en transferència de tecnologia de les institucions associades a la indústria. També hi ha una xarxa de ‘Industrial Liasion Officer’ de Fusion for Energy, on cada país membre té una persona i organisme assignat que ajuda a connectar la indústria amb els concursos. En el cas d’Espanya és a través de CDTI.

Per apropar la indústria a el projecte ITER també hi ha fires i trobades internacionals. D’una banda, hi ha el ITER Business Fórum, una trobada que s’organitza a sud de França de forma bianual. El proper Fòrum presencial té lloc a Marsella a l’abril de l’any 2022 (l’edició actual es celebra de forma remota els dies 7 i 8 d’abril d’aquest any). És una excel·lent ocasió per conèixer les últimes oportunitats de negoci en l’àmbit de la fusió i aturar fomentar la col·laboració entre indústries i laboratoris de fusió.

Un altre esdeveniment molt important és el Big Science Business Forum (BSBF), que reuneix empreses de tot Europa que poden intercanviar informació amb les grans organitzacions científiques sobre les futures inversions i adquisicions. El BSBF és un congrés orientat als negocis. La conferència està organitzada per ITER, CERN (European Organization for Nuclear Research), EMBL (European Molecular Biology Laboratory), ESA (European Space Agency), ESO (European Southern Observatory), ESRF (European Synchrotron Radiation Facility), ESS (European Spallation Source), European XFEL, F4E (Fusion for Energy) i ILL (European Neutron Source). En la primera edició celebrada a Copenhaguen l’any 2018 va reunir més de 1.000 persones de 500 empreses i organitzacions de 29 països diferents. La propera edició se celebrarà a Granada de el 4 a el 7 d’octubre de l’2022. En aquesta segona edició les empreses coneixeran les futures inversions i adquisicions previstes per les grans organitzacions científiques europees valorades en 38.700 milions d’euros.

 

Big Science Business Forum, Copenhaguen 2018

Big Science Business Forum, Copenhaguen 2018

 

El fòrum oferirà l’oportunitat de:

  • Conèixer les oportunitats de negoci en els propers anys, dins d’una àmplia gamma d’àrees de negoci i tecnologies.
  • Conèixer a representants de les grans organitzacions científiques d’Europa i els seus proveïdors principals.
  • Establir contactes a través de reunions d’empresa a empresa (B2B) i reunions d’empresa a client (B2C).
  • Obtenir informació sobre les regles d’adquisició, els drets de propietat intel·lectual, les propostes de transferència de tecnologia, les oportunitats per a les PIME i com les empreses poden interactuar amb el mercat de les grans ciències.

 

Un dels principals projectes de l’àmbit de la fusió nuclear és l’IFMIF DONES, una infraestructura de recerca única que permetrà, un cop construïda, l’assaig de materials per als futurs reactors de fusió en condicions d’operació reals. Aquesta infraestructura s’emmarca en l’ambiciós programa que la Unió Europea i serà construïda molt probablement aviat a Granada amb moltes possibilitats industrials.

 

Imatge de la proposta per a albergar IFMIF-DONES

Imatge de la proposta per a albergar IFMIF-DONES